M. N. Alexiades, Selected Guidelines for Ethnobotanical Research: A Field Manual, 1996.

U. S. ,

M. A. Altieri, Linking ecologists and traditional farmers in the search for sustainable agriculture, Front. Ecol. Environ, vol.2, pp.35-42, 2004.

,

M. A. Altieri and L. Merrick, In situ conservation of crop genetic resources through maintenance of traditional farming systems, Econ. Bot, vol.41, pp.86-96, 1987.

S. Atran, D. Medin, N. Ross, E. Lynch, V. Vapnarsky et al., Folkecology, Cultural Epidemiology, and the Spirit of the Commons, Curr. Anthropol, pp.421-450, 2002.

D. Babin, Les experts s'accordent sur un equivalent du GIEC en biodiversite, Cah. Agric, vol.17, pp.231-233, 2008.

R. Barbault, R. Lifran, I. Doussan, and M. Trommetter, Agriculture et Biodiversité: Comment appréhender leurs relations et organiser un bilan des connaissances?, Agriculture et Biodiversité. Valoriser Les Synergies, 2008.

C. Barnaud and . Mathevet, Géographie et participation: Des relations complexes et ambigües., in: Pour Une Géographie de La Conservation, pp.263-286, 2015.

S. Bass, B. Dalal-clayton, and J. Pretty, Participation in Strategies for Sustainable Development, Environmental Planning Issues N o 7. International Institute for Environment and Development (IIED), 1995.

D. Bazile, Le quinoa, les enjeux d'une conquête, Editions Quae, 2015.

D. Bazile, Des plantes et des hommes: Regards croisés sur la biodiversité. Tome 3: Synthese. (Dossier pour obtenir le diplôme d'Habilitation à Diriger des Recherches), 2014.

D. Bazile, Desarrollo territorial. La quinua, un catalizador de innovaciones, 2013.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01538299

D. Bazile, D. Bertero, and C. Nieto, Estado del arte de la quinua en el mundo en, 2013.

D. Bazile, S. Dembélé, M. Soumaré, and D. Dembélé, Utilisation de la diversité variétale du sorgho pour valoriser la diversité des sols au Mali. Cah. Agric, pp.86-94, 2008.

A. Begossi, N. Hanazaki, and J. Y. Tamashiro, Medicinal Plants in the Atlantic Forest (Brazil): Knowledge, Use, and Conservation, Hum. Ecol, vol.30, pp.281-299, 2002.

R. Bergman and J. Kusner, Tierras del altiplano y economia campesina: agricultura en los límites más altos de los Andes del Sur del Perú; un estudio estadístico y de elaboración de mapas, Estudios urbano regionales. Centro de Estudios Regionales Andinos "Bartolomé de Las Casas, 2000.

F. Berkes, Common property resources: ecology and community-based sustainable development, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, 1989.

M. Berre, Territoires, Encyclopédie, pp.617-638, 1992.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00674800

, Harvesting quinoa diversity with Payment for Agrobiodiversity Conservation Services, Bioversity International, 2013.

P. Blandin, Biodiversité: l'avenir du vivant, Bibliothèque sciences, 2010.

C. Bonneuil and M. Fenzi, Des ressources génétiques à la biodiversité cultivée, Résumé, Abstract, Resumen. Rev. Anthropol. Connaiss, vol.5, pp.206-233, 2011.

A. Brack-egg, L. Bruno, and A. Brack-egg, Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo, 1999.

. Cuzco,

M. Brocard, A propos de "Chorèmes, 1988.

H. Brookfield, A. H. Brown, and C. Brubaker, Indicators for sustainable management of plant genetic resources: How well are we doing?, in: Managing Plant Genetic Diversity, pp.249-262, 2002.

A. H. Brown and T. Hodgkin, Mesurer, gérer et maintenir la diversité génétique des cultures dans les fermes, Gestion de La Diversité Dans Les Systèmes Agricoles, pp.14-36, 2012.

S. Brunel, A qui profite le développement durable ? Larousse, 2008.

R. Brunet, Champs & contrechamps: raisons de géographe, Mappemonde, 1997.

R. Brunet, , 1990.

R. Brunet, La carte-modèle et les chorèmes, 1986.

R. Brunet, La composition des modèles dans l'analyse spatiale, Espace Géographique, pp.253-265, 1980.

S. B. Brush, Genes in the field: on-farm conservation of crop diversity. International Plant Genetic Resources Institute ; International Development Research Centre, 2000.

J. Cadag, J. Gaillard, A. Camargo, and W. Rojas, Integrating knowledge and actions in disaster risk reduction: the contribution of participatory mapping: Integrating knowledge and actions in disaster risk reduction, Area, vol.44, pp.100-109, 2003.

M. Campos, A. Velázquez, G. B. Verdinelli, Á. G. Priego-santander, M. K. Mccall et al., Rural People's Knowledge and Perception of Landscape: A Case Study From the Mexican Pacific Coast, Soc. Nat. Resour, vol.25, pp.759-774, 2012.

A. Canahua, Los tipos de quinuas en el Altiplano de Puno, Proyecto Sipam). FAO, 2012.

A. Canahua, M. Tapia, A. Ichuta, and Z. Cutipa, Gestión del Espacio agrícola (aynoca) y agro biodiversidad en papa (Solanum spp) y Quinua (Chenopodium quinoa Willd) en las comunidades campesinas de Puno, Peru: El Problema Agrario En Debate. Sepia IX, pp.286-316, 2002.

A. Candolle and . De, Germer Baillière, Paris. CDB, 1992. . ONU. CGRFA, 2015. National Level conservation of crop wild relatives -Draft technical guidelines, 1882.

R. Fao,

R. Chambers, The origins and practice of participatory rural appraisal, World Dev, vol.22, pp.953-969, 1994.

M. Chapin, Z. Lamb, and B. Threlkeld, Mapping indigenous lands, Annu. Rev. Anthropol, vol.34, pp.619-638, 2005.

,

M. Chapin and B. Threlkeld, Indigenous Landscapes: A Study in Ethnocartography, 2001.

S. A. Christensen, D. B. Pratt, C. Pratt, P. T. Nelson, M. R. Stevens et al., Assessment of genetic diversity in the USDA and CIP-FAO international nursery collections of quinoa (<span class="italic">Chenopodium quinoa</span> Willd.) using microsatellite markers, Plant Genet. Resour, vol.5, pp.82-95, 2007.

,

E. Clay, Food security: concepts and measurement, Trade Reforms and Food Security: Conceptualising the Linkages, pp.25-34, 2002.

V. Clément, Le développement durable : un concept géographique ? Géoconfluences, 2004.

J. I. Cohen, J. T. Williams, D. L. Plucknett, and H. Shands, Ex Situ Conservation of Plant Genetic Resources: Global Development and Environmental Concerns, Science, vol.253, pp.866-872, 1991.

S. Comai, A. Bertazzo, L. Bailoni, M. Zancato, C. V. Costa et al., The content of proteic and nonproteic (free and protein-bound) tryptophan in quinoa and cereal flours, Food Chem, vol.100, pp.1350-1355, 2007.

,

P. Condori, Puno: El quispiño, un potaje a base de quinua y cal, 2013.

G. R. Conway, The properties of agroecosystems, Agric. Syst, pp.95-117, 1987.

J. Corbett, . Ida, B. Czech, P. R. Krausman, R. Borkhataria et al., Empowerment and Participation: How could the wide range of social effects of participatory approaches be better elicited and compared? Davidson-Hunt, I, Landscape Ethnoecology, Concepts of Physical and Biotic Space, vol.12, pp.1103-1112, 1998.

J. Deguine, C. Gloanec, P. Laurent, A. Ratnadass, and J. Aubertot, Protection agroécologique des cultures, Éditions Quae, 2016.

. Del-castillo, . Carmen, T. Winkel, G. Mahy, and J. Bizoux, Genetic structure of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) from the Bolivian altiplano as revealed by RAPD markers, Genet. Resour. Crop Evol, vol.54, pp.897-905, 2007.

C. Del-castillo, T. Winkel, G. Mahy, and J. P. Bizoux, Genetic structure of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) from the Bolivian altiplano as revealed by RAPD markers, Genet. Resour. Crop Evol, vol.54, pp.897-905, 2007.

D. Castillo, C. Mahy, G. Winkel, and T. , La quinoa en Bolivie : une culture ancestrale devenue culture de rente, 2008.

J. Demol, Amélioration des plantes: application aux principales espèces cultivées en régions tropicales. Presses Agronomiques de Gembloux, 2002.

I. Dini, G. C. Tenore, and A. Dini, Nutritional and antinutritional composition of Kancolla seeds: an interesting and underexploited andine food plant, Food Chem, vol.92, pp.125-132, 2005.

O. Dollfus and R. Brunet, Géographie universelle, Centre national des lettres (Francia), Hacchette/Reclus, 1990.

M. Doweidar and A. Kamel, Using of quinoa for production of some bakery products (gluten-free), Egypt. J Nutr, vol.26, pp.21-52, 2011.

P. Dugué and A. M. Jouve, Territorial dynamics and changes in production systems, Doss. Agropolis Int. Societies and sustainable development, pp.6-9, 2008.

M. E. Dulloo, E. Fiorino, I. Thormann, R. Redden, S. S. Coordinator et al., Research on Conservation and Use of Crop Wild Relatives, Crop Wild Relatives and Climate Change, pp.108-129, 2015.

R. Ellen, Why aren't the Nuaulu like the Matsigenka? Knowledge and categorization of forest diversity on Seram, Landscape Ethnoecology: Concepts of Biotic and Physical Space, 2010.

. Fao, Année internationale du quinoa, 2013.

A. Int and . Quinoa, , 2013.

, Second global plan of action for plant genetic resources for food and agriculture: adopted by the FAO Council, FAO, 2011.

. Fao, Report of the World Food Summit, 1996.

. Fao, Plan genetic resources: Their conservation in situ for Human Use, pp.5-16, 1974.

R. Ferras, Les modèles graphiques en géographie, Collection Géo-poche, Economica ; GIP Reclus, 1993.

G. Figueiredo, H. Leitão-filho, and A. Begossi, Ethnobotany of Atlantic Forest Coastal Communities: II. Diversity of Plant Uses at Sepetiba Bay (SE Brazil), 1997.

, Hum. Ecol, vol.25, pp.353-360

A. Fioravanti-molinié, Contribution à l'étude des sociétés étagées des Andes : la vallée de Yucay (Pérou), J. V. Murra. Études Rural, vol.57, pp.35-59, 1975.

J. Flores, E. Mamani, M. Pinto, and W. Rojas, La quinua silvestre. Usos y potencialidades, 2008.

O. H. Frankel and E. Bennett, Genetic resources in plants: their exploration and conservation, IBP handbook, International Biological Programme, 1970.

O. H. Frankel and J. G. Hawkes, Crop Genetic Resources for Today and Tomorrow, CUP Archive, 1975.

A. Frémont, La région, espace vécu. Presses universitaires de France, 1976.

L. Frese, G. K. Bjorn, F. Branca, B. V. Ford-lloyd, C. U. Germeier et al., Genetic reserve conservation of European crop wild relative and landrace diversity, pp.1-6, 2012.

E. Friis-hansen and B. R. Sthapit, Participatory approaches to the conservation and use of plant genetic resources, IPGRI, 2000.

F. F. Fuentes, D. Bazile, A. Bhargava, and E. A. Martinez, Implications of farmers' seed exchanges for on-farm conservation of quinoa, as revealed by its genetic diversity in Chile, J. Agric. Sci, vol.150, pp.702-716, 2012.

,

F. F. Fuentes, E. A. Martinez, P. V. Hinrichsen, E. N. Jellen, and P. J. Maughan, Assessment of genetic diversity patterns in Chilean quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) germplasm using multiplex fluorescent microsatellite markers, Conserv. Genet, vol.10, pp.369-377, 2009.

S. Funtowicz and J. Ravetz, Emergent complex systems. Futures, Special Issue Complexity: Fad or Future?, vol.26, pp.90029-90038, 1994.

A. Gallais and A. Ricroch, Plantes transgéniques : faits et enjeux. Editions Quae. Galwey, N.W., 1992. The potential of quinoa as a multi-purpose crop for agricultural diversification: a review, Proc. Eur. Symp. Ind. Crops Prod, vol.1, pp.101-106, 2006.

S. Geerts, D. Raes, M. Garcia, O. Condori, J. Mamani et al., Could deficit irrigation be a sustainable practice for quinoa (Chenopodium quinoa Willd, the Southern Bolivian Altiplano? Agric. Water Manag, vol.95, pp.909-917, 2008.

,

M. P. Gilmore, R. Ochoa, S. Rios-flores, and S. , The cultural significance of the habitat Mañaco Taco to the Maijuna of the Peruvian Amazon, Landscape Ethnoecology: Concepts of Biotic and Physical Space, 2012.

L. Gomez-pando, A. Mujica, E. Chura, A. Canahua, A. Perez et al., State of the Art Report on Quinoa around the World in 2013, pp.450-461, 2015.

T. Gonzales, The cultures of the seed in the Peruvian Andes, Genes in the Field: On-Farm Conservation of Crop Diversity, pp.193-216, 2000.

T. Gonzales, N. Chambi, and M. Machaca, Nurturing the seed in the Peruvian Andes, Seedling, vol.15, pp.21-27, 1998.

C. Grataloup, Lieux d'histoire : essai de géohistoire systématique, 1996.

M. Griffon, Éléments théoriques en agroécologie : l'intensivité écologique, vol.24, 2017.

É. Hainzelin, Cultiver la biodiversité pour transformer l'agriculture, Synthèses Quae Synthèses 1777-4624, 2013.

É. Hainzelin and C. Nouaille, La diversité du vivant, moteur du fonctionnement écologique, Cultiver La Biodiversité Pour Transformer l'agriculture, pp.23-54, 2013.

J. G. Hawkes, Qu'est-ce que les ressources génétiques et pourquoi faut-il les conserver? Impact Sci. Société, La conservation et la gestion de nos ressources génétiques, pp.111-122, 1990.

L. Hazard, Agrobiodiversité -Dictionnaire d'agro-écologie, 2016.

J. M. Henke and G. P. Petropoulos, A GIS-based exploration of the relationships between human health, social deprivation and ecosystem services: The case of Wales, UK. Appl. Geogr, vol.45, pp.77-88, 2013.

,

P. Herlihy and G. Knapp, Maps of, by, and for the Peoples of Latin America, Hum. Organ, vol.62, pp.303-314, 2003.

M. Hermann, Successes and pitfalls of linking nutritionally promising Andean crops to markets, in: Diversifying Food and Diets: Using Agricultural Biodiversity to Improve Nutrition and Health, pp.164-185, 2000.

V. Heywood, Challenges of in situ conservation of crop wild relatives, Turk. J. Bot, vol.32, pp.421-432, 2008.

J. H. Holden, H. W. John, and J. T. Williams, Crop genetic resources : conservation & evaluation, 1984.

E. Hoyt, La conservation des plantes sauvages apparentées aux plantes cultivées. BRG Bureau des Ressources Génétiques ; Conseil international des ressources phytogénétiques ; Union mondiale pour la nature : Fonds mondial pour la nature, 1992.

E. S. Hunn, Evidence for the Precocious Acquisition of Plant Knowledge by Zapotec Children, pp.604-613, 2002.

D. Hunter and . Heywood, Crop wild relatives: a manual of in situ conservation, Issues in agricultural biodiversity, 2010.

D. C. Washington,

, Participatory approaches for CWR in situ conservation, Crop Wild Relatives: A Manual of in Situ Conservation, pp.87-108, 2010.

. Lima and G. B. Ingram, Management of biosphere reserves for the conservation and utilization of genetic resources: the social choices, Impact Sci. Soc, vol.40, pp.133-141, 1990.

J. M. Iriondo and L. De-hond, Crop wild relative in situ management and monitoring: The time has come, Crop Wild Relative Conservation and Use, pp.319-330, 2008.

L. E. Jackson, U. Pascual, and T. Hodgkin, Utilizing and conserving agrobiodiversity in agricultural landscapes, Agric. Ecosyst. Environ, vol.121, pp.196-210, 2007.

S. Jacobsen, The Worldwide Potential for Quinoa, Chenopodium quinoa Willd.). Food Rev. Int, vol.19, pp.167-177, 2003.

L. Jaffro, Habermas et le sujet de la discussion, 2001.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/halshs-00174289

F. Jankowski, Les typologies traditionnelles sont-elles fonctionnelles ? Recherche participative et connaissance locale des sols au, Senegal. Rev. Anthropol. Connaiss, vol.7, pp.271-290, 2013.

F. Jankowski and J. L. Marec, Legitimation des savoirs environnementaux dans un programme de recherche participative au Senegal, Nat. Sci. Soc, vol.22, pp.15-22, 2014.

S. Jaramillo and M. Baena, Material de apoyo a la capacitacion en conservacion ex situ de recursos fitogeneticos, Instituto Internacional de Recursos Fitogeneticos, 2000.

J. Peláez, E. J. Graf-montero, S. H. Santana, C. , E. Ávila-palafox et al., Biodiversité et viabilité de l'agriculture paysanne dans la Réserve de Biosphère Sierra de Manantlán, Mexique. Rev. D'ethnoécologie, 2013.

D. Jarvis, L. Myers, H. Klemick, L. Guarino, A. Smale et al., A Training guide for in situ conservation on farm, IPGRI, 2000.

D. I. Jarvis, T. Hodgkin, A. H. Brown, J. Tuxill, I. L. Noriega et al., Crop Genetic Diversity in the Field and on the Farm: Principles and Applications in Research Practices, 2016.

D. I. Jarvis, C. Padoch, H. D. Cooper, and A. Walter, Manejo de la biodiversidad en los ecosistemas agrícolas, Publicado por Bioversity Internacional, 2011.

E. N. Jellen, P. J. Maughan, F. F. Fuentes, and B. Kolano, Botany, phylogeny and evolution, State of the Art Report on Quinoa around the World in 2013. FAO, pp.12-25, 2015.

L. M. Johnson and E. S. Hunn, Landscape ethnoecology: Reflections, Landscape Ethnoecology: Concepts of Biotic and Physical Space, 2010.

S. P. Kell, N. Maxted, L. Frese, and J. M. Iriondo, In situ conservation of crop wild relatives: A strategy for identifying priority genetic reserve sites, pp.7-19, 2012.

S. R. Kellert, The value of life: biological diversity and human society, 1996.

A. King, A brief review of participatory tools and techniques for the conservation and use of plant genetic resources, IPGRI, pp.27-43, 2000.

M. J. Kozio?, Chemical composition and nutritional evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa Willd, J. Food Compos. Anal, vol.5, pp.90006-90012, 1992.

J. Krohmer, Landscape perception, classification, and use among Sahelian Fulani in Burkina Faso, Landscape Ethnoecology: Concepts of Biotic and Physical Space, 2010.

R. Laganier, B. Villalba, and B. Zuindeau, Le développement durable face au territoire : éléments pour une recherche pluridisciplinaire, Dév. Durable Territ. Économie Géographie Polit. Droit Sociol, 2002.

P. Laguna, Z. Cáceres, and A. Carimentrand, Del Altiplano Sur Bolivariano hasta el mercado global: Coordinación y estructuras de gobernancia de la cadena de valor de la quinua orgánica y del comercio justo, Agroalimentaria, vol.11, pp.65-76, 2006.

J. Lairez and P. Feschet, Du développement durable à l'évaluation multicritère: les bases., in: Agriculture et Développement Durable. Guide Pour l'évaluation Multicritère, pp.28-52, 2015.

M. Laituri, Indigenous Peoples' Issues and Indigenous Uses of GIS, in: The SAGE Handbook of GIS and Society, pp.202-221, 2011.

,

C. Larrère and R. Larrère, Du bon usage de la nature: Pour une philosophie de l'environnement. Flammarion, 2011.

X. Le-roux, Agriculture et biodiversité. Valoriser les synergies. (Expertise scientifique collective), 2008.

R. E. Leakey, The Sixth Extinction: Patterns of Life and the Future of Humankind, 1996.

J. M. Lenné, Food security and agrobiodiversity management., in: Agrobiodiversity Management for Food Security. A Critical Review, pp.12-25, 2011.

, Agrobiodiversity management for food security: a critical review, CABI, 2011.

H. Levrel, Biodiversité et développement durable: Quels indicateurs? EHESS, 2006.

S. Louafi, D. Bazile, and J. L. Noyer, Conserver et cultiver la diversité génétique agricole: aller au-delà des clivages établis, Cultiver La Biodiversité Pour Transformer l'agriculture, pp.185-222, 2013.

M. Lozada, A. Ladio, and M. Weigandt, Cultural transmission of ethnobotanical knowledge in a rural community of northwestern Patagonia, Argentina. Econ. Bot, vol.60, p.60, 2006.

J. Luzar, The Political-Ecology of a "Forest Transition": Eucalyptus forestry in the Southern Peruvian Andes, Ethnobot. Res. Appl, vol.5, pp.85-093, 2007.

E. Mamani, J. Flores, M. Pinto, and W. Rojas, Estado de la conservacion in situ de la quinua silvestre en el area circundante al lago Titicaca, Fundacion PROINPA. Presented at the Congreso Cientifico de la Quinoa (Memorias), pp.55-64, 2013.

V. Maris, Philosophie de la biodiversité: petite éthique pour une nature en péril, Écologie. Buchet-Chastel, 2010.

P. Marty, F. Vivien, J. Lepart, and R. Larrère, Les biodiversités : objets, théories, pratiques, 2005.

, Pour une géographie de la conservation: biodiversités, natures et sociétés, Colloques & Rencontres. L'Harmattan, 2015.

M. Mathevet and P. , La geographie de la conservation: Entrevoir, voir et porter attention à la biodiversité, 2015.

. Biodiversités, , pp.35-62

P. Mathevet and B. , De la biologie à la géographie de la conservation (From conservation biology to conservation geography), Bull. Assoc. Géographes Fr, vol.83, pp.341-354, 2006.

I. Mauz, Le renouveau des inventaires naturalistes au début du XXIe siècle, Quad. Commun. Technol. Pouvoir, pp.13-23, 2011.

N. Maxted, Agrobiodiversity conservation: Securing the diversity of crop wild relatives and landraces, 2012.

N. Maxted, B. V. Ford-lloyd, S. Jury, S. Kell, and M. Scholten, Towards a definition of a crop wild relative, Biodivers. Conserv, vol.15, pp.2673-2685, 2006.

N. Maxted, B. V. Ford-lloyd, S. P. Kell, J. M. Iriondo, and M. E. Dulloo, Crop wild relative conservation and use, CABI, 2007.

M. A. Cambridge,

N. Maxted, S. P. Kell, and B. V. Ford-lloyd, Crop wild relative conservation and use: Establishing the context, Crop Wild Relative Conservation and Use, pp.3-30, 2008.

M. Mazoyer and L. Roudart, Histoire des agricultures du monde. Du néolithique à la crise contemporaine, 2017.

L. Mermet, Stratégies pour la gestion de l'environnement: la nature comme jeu de société?, Environnement. L'Harmattan, 1992.

, La quinoa: Produccion y comercio del Peru (Perfil tecnico No. 2). Direccion general de politicas agrarias, 2017.

. Minagri and . Peruana, Situación Actual y Perspectivas en el Mercado Nacional e Internacional al 2015 (Estudio Técnico No. N°1-2015). MINAGRI

N. Mitchell, M. Rössler, and P. Tricaud, Paysages culturels du patrimoine mondial. Guide pratique de conservation et de gestion, 2011.

F. Unesco,

J. Monteiro, U. Albuquerque, E. Lins-neto, E. Araújo, and E. Amorim, Use patterns and knowledge of medicinal species among two rural communities in Brazil's semi-arid northeastern region, J. Ethnopharmacol, vol.105, pp.173-186, 2006.

C. A. Montgomery, Ranking the benefits of biodiversity: an exploration of relative values, J. Environ. Manage, vol.65, pp.313-326, 2002.

P. Morlon, Comprendre l'agriculture paysanne dans les Andes Centrales (Pérou-Bolivie). Editions Quae, 1992.

M. Mousnier, Quand la carte interroge le territoire, Les Territoires Du Médiéviste, Histoire. Presses universitaires de Rennes, pp.417-437, 2015.

A. Mujica, Neglected Crops: 1492 from a Different Perspective., Plant Production and Protection Series, pp.131-148, 1994.

A. Mujica, J. Izquierdo, and J. Marathee, Origen y descripción de la quinua, Quinua (Chenopodium Quinoa Willd, pp.9-29, 2001.

A. Mujica and S. E. Jacobsen, La quinua (Chenopodium quinoa Willd.) y sus parientes silvestres, Botánica Económica Los Andes Cent, pp.449-457, 2006.

A. Mujica and S. E. Jacobsen, Agrobiodiversidad de las aynokas de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) y la seguridad alimentaria. Presented at the Seminario Agrobiodiversidad en la Region Andina y Amazonica, pp.151-156, 2000.

A. Mujica, M. Suquilanda, E. Chura, E. Ruiz, A. León et al., Producción orgánica de quinua, 2013.

J. Murra, El "control vertical" de un maximo de pisos ecologicos en la economia de las sociedades andinas, :U. Hermilio Valdizan, 1972.

T. T. Nguyen, V. D. Pham, and J. Tenhunen, Linking regional land use and payments for forest hydrological services: A case study of Hoa Binh Reservoir in Vietnam, Land Use Policy, vol.33, pp.130-140, 2013.

M. Noucher, La donnée géographique aux frontières des organisations : approche socio-cognitive et systémique de son appropriation. (phdthesis), 2009.

K. Ohmagari and F. Berkes, Transmission of indigenous knowledge and bush skills among the Western James Bay Cree women of Subarctic Canada, Hum. Ecol, vol.25, pp.197-222, 1997.

B. S. Orlove and S. B. Brush, Anthropology and the Conservation of Biodiversity, Annu. Rev. Anthropol, vol.25, pp.329-352, 1996.

E. Ostrom, Governing the Commons: The Evolution of Institutions for Collective Action, Political Economy of Institutions and Decisions, 1990.

G. Palsky, Cartographie participative, cartographie indisciplinée, Inf. Géographique, vol.77, 2013.

C. Perrings, L. Jackson, K. Bawa, L. Brussaard, S. Brush et al., Biodiversity in Agricultural Landscapes: Saving Natural Capital without Losing Interest, Conserv. Biol, vol.20, pp.263-264, 2006.

J. Pfeiffer and R. J. Butz, Assessing cultural and ecological variation in ethnobiological research: The importance of gender, J. Ethnobiol, vol.25, pp.240-278, 2005.

M. Pinto, E. Mamani, and W. Rojas, Distribucion geografica de especies de quinoa silvestre conservadas en el Banco de Germoplasma de Granos Andinos, Rev. Agric.-UMSS, pp.45-55, 2008.

M. Pitrat and C. Foury, Histoires de légumes: Des origines à l'orée du XXIe siècle, 2015.

P. Vidal and J. , Geografía del Perú: las ocho regiones naturales, la regionalización transversal, la microregionalización, 1987.

C. Quiroga, R. Escalera, G. Aroni, A. Bonifacio, J. A. Gonzalez et al., Procesos Tradicionales e Innovaciones Tecnológicas en la Cosecha, Beneficiado e Industrialización de la Quinua, pp.258-296, 2014.

G. Rambaldi, P. Kyem, M. Mccall, and D. Weiner, Participatory Spatial Information Management and Communication in Developing Countries, Electron. J. Inf. Syst. Dev. Ctries, vol.25, pp.1-9, 2006.

R. Repo-carrasco, C. Espinoza, and S. Jacobsen, Nutritional Value and Use of the Andean Crops Quinoa ( Chenopodium quinoa ) and Kañiwa ( Chenopodium pallidicaule ), Food Rev. Int, vol.19, pp.179-189, 2003.

A. Reynaud, Société, espace et justice: inégalités régionales et justice sociospatiale, 1re éd, Espace et liberté. Presses universitaires de France, 1981.

C. Ricou, Conception d'un indicateur prédictif évaluant les effets des pratiques agricoles sur la diversité floristique et ses services en grandes cultures à l'échelle de la bordure de champ, Ecole Doctorale, vol.2, 2014.

J. Risi and N. W. Galwey, The Chenopodium Grains of the Andes : Inca Crops for Modern Agriculture, Adv. Appl. Biol, pp.145-216, 1984.

C. Riu-bosoms, T. Vidal, A. Duane, A. Fernandez-llamazares, M. Gueze et al., Exploring Indigenous Landscape Classification across Different Dimensions: A Case Study from the Bolivian Amazon, Landsc. Res, vol.40, pp.318-337, 2015.

,

S. Robbins, Organizational behavior, 2003.

W. Rojas, Granos Andinos: Avances, logros y experiencias desarrolladas en quinua, cañahua y amaranto en Bolivia, en el marco del proyecto IFAD-INUS I y II para Bolivia, PROINPA, 2001.

W. Rojas, J. L. Soto, M. Pinto, and M. Jäger, Granos Andinos. Avances, logros y experiencias desarrolladas en quinua, cañahua y amaranto en Bolivia, Bioversity International, 2010.

N. Röling and M. Wagemakers, A new practice: facilitating sustainable agriculture, Facilitating Sustainable Agriculture: Participatory Learning and Adaptive Management in Times of Environmental Uncertainty, pp.3-22, 1998.

M. Rosell, Access to genetic resources: A critical approach to decision 391 'common regime on access to genetic resources' of the cartagena agreement, Rev. Eur. Community Int. Environ. Law, vol.6, pp.274-283, 1997.

G. Rougerie, Géographie de la biosphere, 1988.

K. Ruiz, S. Biondi, R. Oses, I. S. Acuña, F. Antognoni et al., Quinoa biodiversity and sustainability for food security under climate change. A review, Agron. Sustain. Dev, vol.34, pp.349-359, 2014.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01234815

,

R. Muller, M. Roca, and W. , Informe del seminario Regional sobre Acceso a los Recursos Fitogeneticos en la Region Andina: El Convenio de la biodiversidad Biologica, la Decision 391 y el tratado internacional de la FAO, 2004.

J. Santilli, Agrobiodiversidade e direitos dos agricultores, 2009.

C. Sauer, The Morphology of Landscape, Univ. Calif. Publ. Geogr, vol.2, pp.19-53, 1925.

D. L. Schacter, D. T. Gilbert, D. M. Wegner, and B. M. Hood, Psychology, 2011.

C. Setalaphruk and L. Price, Children's traditional ecological knowledge of wild food resources: a case study in a rural village in Northeast Thailand, J. Ethnobiol. Ethnomedicine, vol.3, p.33, 2007.

L. C. Silvestri, Conservación de la diversidad genética en el Perú: desafíos en la implementación del régimen de acceso a recursos genéticos y distribución de beneficios, Rev. Peru. Biol, vol.23, p.73, 2016.

M. Sivignon, Chorèmes : éléments pour un débat, pp.93-109, 1995.

J. Soukup, Vocabulario de los nombres vulgares de la flora peruana y catálogo de los géneros, 1980.

M. E. Soulé, What is Conservation Biology?A new synthetic discipline addresses the dynamics and problems of perturbed species, communities, and ecosystems, BioScience, vol.35, pp.727-734, 1985.

R. Stoffle, D. Halmo, M. Evans, and J. Olmsted, Calculating the Cultural Significance of American Indian Plants: Paiute and Shoshone Ethnobotany at Yucca Mountain, Nevada, Am. Anthropol, vol.92, pp.416-432, 1990.

,

M. Tapia, Rotación de cultivos y su manejo en los Andes del Peru, Dinamicas del descanso de la tierra en los Andes. ORSTOM -IBTA, pp.37-54, 1994.

M. Tapia, A. Canahua, and S. Ignacio, Las Razas de Quinuas del Perú, 2014.

M. E. Tapia, Ecodesarrollo en los Andes altos, 1996.

M. E. Tapia, A. M. Fries, I. Mazar, and C. Rosell, Guía de campo de los cultivos andinos, 2007.

, Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación

A. Teshome, A. H. Brown, and T. Hodgkin, Diversity in Landraces of Cereal and Legume Crops, Plant Breeding Reviews, pp.221-261, 2010.

D. M. Theobald, T. Spies, J. Kline, B. Maxwell, N. T. Hobbs et al., Ecological support for rural land-use planning, Ecol. Appl, vol.15, pp.1906-1914, 2005.

H. Théry, , 1986.

E. Thomas, I. Vandebroek, and P. V. Damme, What works in the field? A comparison of different interviewing methods in ethnobotany with special reference to the use of photographs, Econ. Bot, vol.61, p.61, 2007.

C. Tisdell, C. Wilson, and H. Swarna-nantha, Public choice of species for the 'Ark': Phylogenetic similarity and preferred wildlife species for survival, J. Nat. Conserv, vol.14, pp.97-105, 2006.

S. Trusler and L. M. Johnson, Berry Patch" As a Kind of Place-the Ethnoecology of Black Huckleberry in Northwestern Canada, Hum. Ecol, vol.36, pp.553-568, 2008.

N. Turner, The Importance of a Rose": Evaluating the Cultural Significance of Plants in Thompson and Lillooet Interior Salish, Am. Anthropol, vol.90, pp.272-290, 1988.

, ABS in Peru, Access and Benefit Sharing. Union for Ethical BioTrade (UEBT), 2016.

J. Kessel, P. Enríquez, and L. J. Van-soest, Señas y señaleros de la madre tierra: agronomía andina, La préservation des ressources phytogénétiques dans les banques de gènes. Impact Sci. Société, La conservation et la gestion de nos ressources génétiques, pp.123-138, 1990.

A. Vega-gálvez, M. Miranda, J. Vergara, E. Uribe, L. Puente et al., Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review, J. Sci. Food Agric, vol.90, pp.2541-2547, 2010.

Y. Veyret, P. Hatier, Y. Veyret, and L. Simon, Le développement durable : approches plurielles, Biodiversité, développement durable et Géographie. Ann. Mines -Responsab. Environ, pp.76-83, 2005.

M. Vieira-pak, Le boom de la quinoa dans l'Altiplano Sud de la Bolivie : bouleversement du système agraire, discours et tensions socioenvironnementales. (Doctoral thesis AgroParisTech). ABIES Doctoral School, specialisation environmental science, France. VMABCC-BIOVERSITY, 2009.

J. Wandersee and E. Schüssler, Toward a theory of plant blindness, Plant Sci. Bull, vol.47, pp.2-9, 2001.

J. Weber, M. Bouamrane, M. Antona, and R. Barbault, Gestion des ressources renouvelables: fondements théoriques d'un programme de recherche, Rendre Possible: Jacques Weber, Itinéraire d'un Économiste Passe-Frontières, Indisciplines. Éditions Quae ; IRD éditions, pp.35-52, 1995.

D. Wood and J. M. Lenné, Agrobiodiversity: Characterization, utilization and management, 1999.

S. A. Wood, D. S. Karp, F. Declerck, C. Kremen, S. Naeem et al., Functional traits in agriculture: agrobiodiversity and ecosystem services, Trends Ecol. Evol, vol.30, pp.531-539, 2015.

J. Zalles and M. De-lucca, Medicinas junto a nuestra casa. Descripción y uso de 100 plantas medicinales del Altiplano Boliviano, 2006.

R. K. Zarger, Acquisition and transmission of subsistence knowledge by K'ekchi Maya children in Bezile, pp.593-603, 2002.

K. S. Zimmerer, Overlapping Patchworks of Mountain Agriculture in Peru and Bolivia: Toward a Regional-Global Landscape Model, Hum. Ecol, vol.27, pp.135-165, 1999.

-. Annexe and . Types,

U. De-quinoa, . Lors, and . Entretiens,

S. Chenopodium-hircinum,

, Photos prises à partir d'un échantillon de l'espèce C. hircinum Schrad. à l'herbier de l'Université Nationale de l'Altiplano, Ecole d'Agronomie, 2002.

, Chenopodium petiolare Kunth Photos prises à partir d'un échantillon de l'espèce C. petiolare Kunth à l'herbier de l'Université Nationale de l'Altiplano, Ecole d'Agronomie, 2002.

, Nombre del agricultor: __________________________________________________________ Edad:__________ Lugar de nacimiento y origen:_________________________________ Etnia:__________ Género:__________ Religión:_____________________________ Estado civil

, Actividad / Principal fuente de ingresos: Agropecuaria____ Silvo agropecuaria____ la finca (Marcar en la imagen

T. De and L. Tierra, Dueño:____ Arrendatario:____ Titulo no registrado:____ otro:___________________ Tamaño de la finca

, Localización:____________________________ Especificar y marcar en la imagen con número correspondiente: Quínoa (ha) Tipo de suelo Quínoa (ha) espacio? 1. Reconoce ud alguna de estas plantas (PSQC)? 2. Cómo ud. logra reconocer a la especie? 3. Cuáles son sus características distintivas?

, Donde las puede encontrar?

, En que tipo de suelo crecen?

, Se encuentran asociadas a parcelas de quinua? A un tipo particular de quinua?

, Ud. utiliza estas plantas? Cuales? Desde cuándo?

, Es que la disponibilidad de estas plantas ha sido siempre igual en el tiempo?

. En-caso-de-respuesta-negativa, explicar su aumento-disminución y a qué se debe este cambio? los factores (sociales, ambientales, de mercado y culturales) que influyen en la decisión de los agricultores para mantener la diversidad de los cultivos locales de quínoa y de los PSQC? 1. Con respecto al/los PSQC mencionado(s), Qué hace ud

, Por qué? Para qué?

, Cómo lo hace (Técnica, época, ritual, momento del día, etc)? Es ud. quien lo hace o una persona de su familia, Quien

, ¿En qué momento del desarrollo de la planta lo hace? (Además, pedir info

, Cuál es el ciclo de vida de la planta

, Conoce ud otros usos de esta planta?

, Qué parte de la planta se utiliza con ese fin? Que se hace con el resto de las partes?

, Cómo las prepara?

, Con que frecuencia la utiliza?

, Como aprendió este conocimiento?

, Définition d'actions pour maintenir les espèces ¿Cómo los agricultores definen las acciones para mantener (o no) los PSQC?, ¿Cuáles son los procesos usados por el agricultor para mantener a los PSQC en las fincas o fuera de ellas (medio natural)? Con respecto al/los PSQC mencionado(s), 1. Reproduce ud alguna de estas plantas? De qué manera? Donde la siembra? 2. O solamente protege un área para su siembra natural? 3. Acostumbra ud

, Acostumbra ud. a conservar estas plantas en su propiedad? Específicamente, donde? 5. ¿Hay algún costo económico asociado?

. En-caso-de-comercialización, En qué situación la comercializa? Donde la comercializa y a qué valor? Ha variado el valor en el tiempo? A qué se debe esta variación?

. Altitude, D. Distance-a-l&apos;eau, . Aux, . De, and . Et, Identifica ud. alguna desventaja asociada a esta especie? ANNEXE 6 -PRESENCE PERÇUE PAR ESPECE. CARTES PAR VILLAGE ET PAR FACTEUR

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et altitude (m) au village d'Urani

, Urani : présence perçue par espèce en fonction de la distance à l'eau Présence perçue de C. ambrosioides L

C. Présence-perçue-de and . Schrad,

, Urani : présence perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles d'autres cultures

C. Présence-perçue-de,

C. Présence-perçue-de and . Schrad, et distance à parcelle autre culture (m) au village d'Urani. Annexe 6.2. Village d'Huancho Huancho : présence perçue par espèce en fonction de l'altitude Présence perçue de C. ambrosioides L

, Présence perçue de C. hircinum Schrad. et altitude (m) au village d'Huancho

, Huancho : présence perçue par espèce en fonction de la distance à l'eau Présence perçue de C. ambrosioides L

C. Présence-perçue-de and . Schrad,

, Huancho : précense perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles de C. quinoa Willd

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huancho

, Présence perçue de C. hircinum Schrad. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huancho

, Présence perçue de C. incisum Poiret et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huancho

, Présence perçue de C. quinoa ssp. melanospermum Hunz. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huancho

, Huancho : présence perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles d'autres cultures

C. Présence-perçue-de,

C. Présence-perçue-de and . Schrad, et distance à parcelle autre culture (m) au village d'Huancho. Annexe 6.3. Village de San Juan de Dios San Juan de Dios : présence perçue par espèce en fonction de l'altitude Présence perçue de C. ambrosioides L

, Présence perçue de C. carnosolum Moq. et altitude (m) au village de

. San-juan-de, Dios : présence perçue par espèce en fonction de la distance à l'eau Présence perçue de C. ambrosioides L

C. Présence-perçue-de and . Carnosolum-moq,

. San-juan-de, Dios : présence perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles de C. quinoa Willd

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de

, Présence perçue de C. carnosolum Moq. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de

, Présence perçue de C. hircinum Schrad. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de

, Présence perçue de C. incisum Poiret et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de

, Présence perçue de C. pallidicaule Aellen et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de

, Présence perçue de C. petiolare Kunth et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de

. San-juan-de, Dios : présence perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles d'autres cultures

C. Présence-perçue-de,

C. Présence-perçue-de and . Carnosolum-moq,

C. Présence-perçue-de and . Schrad,

, Présence perçue de C. incisum Poiret et distance à parcelle autre culture (m) au village de

, Village de Vizallani Vizallani : présence perçue par espèce en fonction de l'altitude Présence perçue de C. ambrosioides L. et altitude (m) au village de Vizallani

, Présence perçue de C. hircinum Schrad. et altitude (m) au village de Vizallani

, Vizallani : présence perçue par espèce en fonction de la distance à l'eau Présence perçue de C. ambrosioides L

C. Présence-perçue-de and . Schrad,

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de Vizallani. Présence perçue de C. hircinum Schrad. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de Vizallani

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle autre culture (m) au village de Vizallani

C. Présence-perçue-de and . Schrad, et distance à parcelle autre culture (m) au village de Vizallani. Annexe 6.5. Village d'Huataquita Huataquita : présence perçue par espèce en fonction de l'altitude Présence perçue de C. ambrosioides L

, Présence perçue de C. hircinum Schrad. et altitude (m) au village d'Huataquita

, Huataquita : présence perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles de C. quinoa Willd

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huataquita

, Présence perçue de C. hircinum Schrad. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huataquita

, Présence perçue de C. quinoa ssp. melanospermum Hunz. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huataquita

, Présence perçue de C. pallidicaule Aellen et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village d'Huataquita

C. Présence-perçue-de,

C. Présence-perçue-de and . Schrad, et distance à parcelle autre culture (m) au village d'Huataquita. Annexe 6.6. Village de Yuraccachi Yuraccachi : présence perçue par espèce en fonction de l'altitude Présence perçue de C. ambrosioides L

C. Présence-perçue-de and . Camosolum-moq,

, Présence perçue de C. petiolare Kunth et altitude (m) au village de Yuraccachi

, Yuraccachi : présence perçue par espèce en fonction de la distance à l'eau Présence perçue de C. ambrosioides L

. Présence-perçue-de-c,

. Présence-perçue-de-c.-quinoa-ssp.-melanospermum and . Hunz,

, Yuraccachi : présence perçue par espèce en fonction de la distance aux parcelles de C. quinoa Willd

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de Yuraccachi

, Présence perçue de C. camosolum Moq. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de Yuraccachi

, Présence perçue de C. quinoa ssp. melanospermum Hunz. et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de Yuraccachi

, Présence perçue de C. pallidicaule Aellen et distance à parcelle C. quinoa Willd. (m) au village de Yuraccachi

, Présence perçue de C. ambrosioides L. et distance à parcelle autre culture (m) au village de Yuraccachi

C. Présence-perçue-de and . Camosolum-moq,

, Présence perçue de C. quinoa ssp. melanospermum Hunz. et distance à parcelle autre culture (m) au village de Yuraccachi

. Présence-perçue-de-c,