A. M. Abela, Values for Malta's future : social change, values and social policy in Sultana R.G. & Baldacchino G. Maltese society. A sociological inquiry, 1994.

. Aggornat, Agreement on Fisheries management Zone. Special edition N°11 Published by the Malta-EU Information Centre, 2002.

. Aggornat, Lengthy talks on Malta's agriculture draw to a close. Special edition N°16, 2003.

. Aggornat, Negotiations on Gozo. Special edition N°18 Published by the Malta-EU Information Centre, 2002.

F. Agius, Health and social inequities in Malta. Social science medicine, pp.313-318, 1990.

I. Aguiar-de-freitas, La nature d'une géographie nouvelle, In Pitte J.R. et Sanguin A.L

L. Géographie, Mélanges en hommage à Paul Claval, 1999.

M. Allaya, La situation alimentaire des pays du Sud et de l'Est méditerranéen dans Etat de l'agriculture en Méditerranée: recherche agronomique et sécurité alimentaire, Cahiers Options Méditerranéennes. Montpellier, CIHEAM -IAM, issue.5, pp.1-7, 1993.

M. Allaya and F. Lauret, Statistiques des fruits et légumes en Méditerranée: production, consommation, échanges, 1990.

L. G. Allbaugh, Crete: a case study of an underdeveloped area, Nestle M. Mediterranean diets: historical and research overview, 1953.
DOI : 10.1515/9781400877089

R. Ancellin, Dites-moi ce que vous mangez?L'équilibre alimentaire. 15 Février, 2000790.

G. Angioni and M. La-cultura-tradizionale-in-brigaglia, La Sardegna : la cultura populare, l'economia, l'autonomia, 1982.

G. Angioni, Ethnic groups, Europaea, IV, issue.2, 1998.

G. Angioni, Pane e formaggio e altre cose di Sardegna. Cagiari, Zonca editori, 2000.

S. Askegaard and T. K. Madsen, European food cultures : an exploratory analysis of food related preferences and behaviour in European regions. MAPP working paper n°26, 1995.

P. J. Atkins, The Maltese food system and the Mediterranean, Geojournal, issue.2, pp.41127-136, 1997.

F. Aubaile-sallenave, La M??diterran??e, une cuisine, des cuisines, Information sur les Sciences Sociales, pp.139-194, 1996.
DOI : 10.1177/053901896035001010

F. Aubaile-sallenave, The influence of the Mediterranean 'cuisine' and diet in Rivista di, Antropologia, vol.76, pp.219-247, 1998.

F. Aubaile-sallenave, Une image moderne de la cuisine méditerranéenne dans Alimentation et nourritures autour de la méditerranée, Editions KARTHALA et CIHEAM, 2000.

M. Aymard, C. Grignon, and F. Sabban, A la recherche du temps social in Aymard M. Grignon C, Sabban F. Le temps de manger. Alimentation, emploi du temps et rythmes sociaux, de la Maison des sciences de l'homme : Institut National de la Recherche Agronomique, 1993.

S. Bafico and P. Garibaldi, The introduction of olive growing and the olive oil trade in Sardinia during the nuraghic period, Rivista di Antropologia. Roma, pp.76-387, 1998.

A. Bailly, Les concepts de la géographie humaine. 4 e édition, 1998.

G. Baldacchino, Bursting the bubble : the pseudo-development strategies of microstates In development and change, dans Bernardie B. Malte: Parfum d'Europe, souffle d'Afrique. Bordeaux III, Collection "Iles et archipels" n°27 CRET, pp.29-51, 1993.

S. Banco-di, Osservatorio economico e finanziario della Sardegna, 1998.

J. Barrau, Les hommes et leurs aliments, 1983.

A. Beardsworth and K. T. , Sociology on the menu, 1997.

M. Bellizzi, An analysis of the Maltese Food Patterns and Changing Eating Habits. Malta case study for the international conference on nutrition. Dept of health, Malta 1992 in Dept of Health. Food and Health in Malta. A situation analysis and proposals for action, 1993.

M. Bellizzi, The changing eating habits of the Maltese. Options Méditerranéennes, 1993.

J. L. Benoist, insularité comme dimension du fait social dans Iles tropicales : insularité, 'insularisme'. Actes du colloque organisé à Bordeaux-Talence, 19878.

R. Bergeron, Problèmes de la vie pastorale en Sardaigne, pp.251-280

R. L. Bergeron, évolution récente de l'économie sarde, pp.61-97, 1973.

R. Bergeron, Aménagement de l'espace et conflits sociaux en Sardaigne centrale, Hérédote, vol.10, pp.115-132, 1978.

L. Berlinguer, A. L. Mattone, and . Sardegna, Storia d'Italia. Le regioni dall'Unita a oggi

B. Bernardie, Malte: Parfum d'Europe, souffle d'Afrique. Collection "Iles et archipels, n°27. CRET. Bordeaux III, 1999.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/halshs-00934385

L. Bernardinelli, A. Meida, and A. Marinoni, Atlante della mortalita per tumore in Sardegna. 1983-1987, 1994.

S. Bessis, Mille et une bouches : cuisines et identités culturelles, 1995.

J. Bethemont and . Géographie-de-la-méditerranée, Du mythe unitaire à l'espace fragmenté, 2001.

G. H. Blake, Coastal state sovereignty in the Mediterranean sea: the case of Malta, GeoJournal, vol.41, issue.2, pp.173-180, 1997.
DOI : 10.1023/A:1006849310995

A. Blondy and . Malte, des occupations française et britannique à l'indépendance. Le carrefour maltais, 1995.
DOI : 10.3406/remmm.1994.1640

URL : http://doi.org/10.3406/remmm.1994.1640

J. Boissevain, Changing Maltese landscape in The Maltese islands on the move: a mosaic of contributions marking Malta's entry into the 21 st century, 2000.

J. Bonnemaison and . La-géographie-culturelle, Cours de l'université Paris IV ? Sorbonne 1994- 1997, 2000.

P. Bourdieux and . La-distinction, Critique sociale du jugement. Paris, Editions de Minuit, 1979 in De Garine I. Views about food and culture in our contemporary word. Rivista di antropologia, pp.255-270, 1998.

F. L. Braudel and . Méditerranée, L'espace et l'histoire. Paris : Arts et métiers graphiques, 1977.

F. L. Braudel and . Méditerranée, Les hommes et l'héritage. Paris : Arts et métiers graphiques, 1978.

L. Brigand, Les îles en Méditerranée. Enjeux et perspectives

A. Brillat-savarin, La physiologie du goût, 1824, réédition Herman, in Corbeau J.P. et Poulain J.P, 1975.

C. Bromberger and G. Ravis-giordani, Introduction : Espace donné, espace produit : esquisse d'une approche ethnologique du concept d'espace in Pratiques et représentations de l'espace dans les communautés méditerranéennes, 1976.

M. Bruegel and B. Et-laurioux, Histoire et identités alimentaires en Europe, Hachette Littératures, 2002.
DOI : 10.1353/his.2016.0030

M. N. Burgarella-mattei, Conséquences socio-économiques de l'insularité : de l'isolement à la coopération. Colloque de l'Université de Corse, 1997.

D. Buss, How healthy is the British diet ?, J. Inst. Health Educ, vol.33, issue.1, pp.9-12, 1995.

S. Busuttil, S. Agriculture-in-malta-busuttil, F. Lerin, and L. Mizzi, Malta: Food, agriculture, fisheries and the environment, Options méditerranéennes: Série B. Montpellier: CIHEAM-IAMM, pp.9-26, 1993.

E. Calvo, La diversité des pratiques alimentaires dans le macro-espace social in Alimentation et Régions Actes du colloque « Cuisines, régimes alimentaires, espaces régionaux, pp.24-27, 1987.

E. Calvo, . Changements, J. De-société-in-gauter, and C. Wisner-bourgeois, Vivres pour vivre. L'alimentation en question, p.175, 2002.

A. Cannas and A. Rubiu, Villagrande Strisaili : tra storia e leggenda, 1977.

A. Capatti and M. Montanari, Histoire d'une culture, 2002.

P. Caplan, Approaches to the study of food, health and identity in Caplan P (Edited by). Food, health and identity, 1997.

L. Carbini, T. Lantini, A. Peretti-padalino, and A. L. Scarpa, Rilevamenti alimentari in alcuni centri di 3 provincie della Sardegna. Nota I : Alimentazione e condizione socio-economiche

. Soc and . It, ) in Carbini L. Evoluzione del comportamento alimentare dei Sardi dal secondo dopoguerra ad oggi. L'Uomo in Sardegna, Biol. Sper, vol.57, issue.2, pp.153-173, 1981.

L. Carbini, C. S. Peretti, and M. , Indagine socio-nutrizionale in soggetti in giovane eta di due centri della provincia di Oristano, Riv.Soc. It.Sci. Alim, 1989.

L. Carbini, M. Onnis, and A. Peretti-padalino, Valutazione del consumo di alimenti in un gruppo di adolescenti della citta di cagliari, Riv.Soc. It.Sci. Alim, 1989.

L. Carbini, E. Dazzi, T. Lantini, A. Peretti, M. Peretti et al., Il consumo di alimenti di origine animale in tre centri della provincia di Cagliari, Riv.Soc. It.Sci. Alim, pp.1-2, 1991.

L. Carbini, E. Dazzi, T. Lantini, A. Peretti, M. Peretti et al., La prima colazione e lo spuntino fra i pasti nelle abitudini alimentari di soggeti in giovane eta. La rivista Scienza dell'Alimentazione, pp.487-492, 1993.

L. Carbini, T. Lantini, A. Peretti, M. Peretti, I. Porru et al., Apporto lipidico e di fibra in soggetti di due centri dell'Iglesiente. La Clinica Dietologica, pp.3-4117, 1995.

L. Carbini, M. Manai, and I. Porru, Raffronto tra il modello alimentare attuale con quello Sardo- Mediterraneo in soggetti in giovane età. La rivista Scienza dell'Alimentazione, pp.43-47, 1996.

L. Carbini, E. Dazzi, T. Lantini, A. Peretti, M. Peretti et al., Indagine sul consumo della prima colazione e dei fouri pasto in adolescenti di due centri a diffenti condizioni socio economiche, pp.127-132, 1997.

L. Carbini, . Errori-e-carenze, and . Sardegna, Convegno satellite di Nutrizione Clinica : Errori e carenze nutrizionali, Alghero, 1988 in Carbini L. Evoluzione del comportamento alimentare dei Sardi dal secondo dopoguerra ad oggi. L'Uomo in Sardegna, pp.153-173, 1998.

L. Carbini, Evoluzione del comportamento alimentare dei Sardi dal secondo dopoguerra ad oggi. L'Uomo in Sardegna, pp.153-173, 1998.

L. Carbini, T. Lantini, N. Loi, and M. Nieddu, Consumi alimentari di un campione di populazione della provincia di Nuoro ? Confronto con i dati ISTAT. Giornale Italiano di Nutrizione Clinica e Metabolismo, 2000.

R. Carcangiu, G. Sistu, and S. Usai, Struttura socio-economica dei comuni della Sardegna

C. Cassar, Everyday life in Malta in the nineteenth and twentieth centuries in The British colonial experience 1800-1964. The impact on Maltese society, 1988.

C. Cassar, popular perceptions and values in Hospitaller Malta in Mallia-Milanes V. (Edited by) Hospitaller Malta. 1530-1798. Studies on Early Modern Malta and the Order of St John of Jerusalem, 1993.

C. Cassar, Fenkata : An emblem of Maltese peasant resistance ? Malta, 1994.

A. Cassar, Nutrition in a central Mediterranean island community: Malta in Medieval and early modern times, Rivista di Antropologia. Roma, pp.76153-162, 1998.

C. Cassar, Society, culture and identity in early modern Malta, pp.2000-2001

L. F. Cassar, Settlement patterns in the Maltese islands: from an early colonization to preindependence, GeoJournal, vol.41, issue.2, pp.127-136, 1997.

J. Cassar-pullicino, Studies in Maltese folklore. Malta, 1976 in Cassar C. Fenkata : An emblem of Maltese peasant resistance ? Malta, 1994.

C. H. Castier, Madame la ministre se refait une santé sur le Web. Le Monde Informatique. 08 février, 2002.

J. M. Castro, The time of day of food intake influences overall intake in humans, Journal of nutrition, vol.134, issue.1, pp.104-111, 2004.

M. Cauchi, Maltese migrants in Australia, 1990.

A. Chadeau and C. Et-roy, La production domestique des repas. Données Sociales, INSEE, 1987.

M. Chiva, Le mangeur et le mangé : la complexité d'une relation fondamentale in Giachetti I

G. Cilia, Population, household and urban density in Atkins J.P. The Maltese food system and the Mediterranean, Geojournal, vol.41, issue.2, pp.127-136, 1993.

P. Claval, La géographie sociale et culturelle in Bailly A.S. Bailly les concepts de la géographie humaine, 1984.

P. Combris, J. Evolution-de-la-consommation,-le-meilleur-et-le-pire-in-gauter, and C. Wisner-bourgeois, Vivres pour vivre. L'alimentation en question, p.175, 2002.

C. Européenne, Agriculture et milieu rural italien. Guide-annuaire des partenaires institutionnels et associatifs, 1991.

C. Européenne, Analyse des régions insulaires et des régions ultrapériphériques de l'Union européenne : partie I Les territoires et les régions insulaires, 2003.

G. L. Condominas, espace social, à l'articulation du social et du biologique. La lettre scientifique de l'institut français pour la nutrition, pp.2-4, 2003.

G. Constandinides, Urbanisation and town management in the Mediterranean countries Subregional study: Malta and Cyprus. Paper prepared for the Mediterranean meeting on " urban management and sustainable development, pp.3-5, 2001.

J. P. Corbeau, Rituels alimentaires et mutations sociales. Cahiers internationaux de sociologie, pp.101-120, 1992.

J. P. Corbeau, . Le-manger, and . Lieu-de-sociabilité, Quelles formes de partage pour quels types d'aliments in Pratiques alimentaires et santé, Prévenir, pp.203-218, 1994.

J. P. Corbeau, J. Dis-moi-ce-que-tu-manges,-je-te-dirai-qui-tu-es-in-gauter, and C. Wisner-bourgeois, Vivres pour vivre. L'alimentation en question, 2002.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/halshs-00005447

J. P. Corbeau and J. P. Et-poulain, Penser l'alimentation. Entre imaginaire et rationalité, 2002.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/halshs-00008217

C. Counihan and . Food, culture and political economy: an investigation of changing lifestyles in the Sardinian town of Bosa, Thèse de Philosophie: Massachusetts, p.359, 1981.

C. Counihan, Bread as world. Food habits and social relations in modernizing Sardinia in The anthropology of food and body. Gender, meaning and power, 1999.

C. L. Couzy, encadrement de l'élevage ovin, caprin en Sardaigne in Analyse comparée en Sardaigne, en Corse et dans quelques régions d'Europe du sud. CIRVAL (Centre International de Ressources et de Valorisation de l'information des filières Laitières petits ruminants), 2003.

M. L. Cresta, Elementi di ecologia e geografia dell'alimentazione, 1995.

C. Csernel, Pratiques alimentaires et civilisation : les rapports de l'alimentation et de la religion dans le Rome antique in Nutrition et alimentation Options Méditerranéennes Paris : CIHEAM, pp.81-88, 1975.

J. Day, Alle origini della povertà rurale in Manconi F. e Angioni G. Le opere e i giorni

D. Garine and I. , Views about food and culture in our contemporary word, Rivista di Antropologia, pp.255-270, 1998.

D. Thé, G. Hubert, and A. , Modes de vie et cancers, 1988.

L. Deiana, L. Ferrucci, and P. G. , The Sardinia study of extreme longevity

L. Deiana, G. Caselli, L. Pozzi, G. Pes, C. Carru et al., Validation and characteristics of Sardinian supercentenarians, 2003.

E. Delitala, Trasformazioni e recuperi nel regime alimentare italiano. Il caso Sardegna. BRADS 1982-83, pp.11-16

M. Douglas, Deciphering a meal in Implicit meanings. Essays in anthropology, 1975.

A. Drewnowski and B. M. Popkin, The Nutrition Transition: New Trends in the Global Diet, Nutrition Reviews, vol.55, issue.2, pp.31-43, 1997.
DOI : 10.1111/j.1753-4887.1997.tb01593.x

F. Dubois, Fiche de synthèse. Missions économiques Ambassade de France à Malte Aliments en Sardaigne, 1997.

Y. Essid, Alimentation et pratiques de table en Méditerranée, Colloque du GERIM, vol.8, 2000.

. Eu, European Commission) Agricultural situation in the canditate countries. Country report on Malta. Directorate-General for Agriculture, 2002.

M. Feio, A reconversào da agricultura e a problematica do eucalipto. Associaçio Central da Agricultura Portuguesa The Maltese food system and the Mediterranean, Geojournal, vol.41, issue.2, pp.127-136, 1989.

A. Ferro-luzzi and F. Branca, Mediterranean diet, Italian-style: prototype of a healthy diet, Am J Clin Nutr, pp.61-1338, 1995.

D. K. Fieldhouse, Foreword in The British colonial experience 1800-1964. The impact on Maltese society, 1988.

C. Fiott, Part 1: The twin harbour area. Towns and villages in Malta and Gozo, 1994.

C. Fischler, Alimentation, morale et société in Giachetti I. Identités des mangeurs, images des aliments, 1996.

C. Fischler, Pensée magique et utopie dans la science in Fischler C (sous la direction de)

. Pensée-magique, Les cahiers de l'OCHA, p.132, 1996.

J. Flandrin and M. Montanari, Histoire de l'alimentation, 1996.

J. L. Floch, adhésion de Malte à l'Union européenne Rapport d'information déposé par la délégation de l'assemblée nationale pour l'Union européenne, 2003.

M. Floris and . Statut-pour-les-Îles-d-'europe-?-l-'autonomie-de-la-sardaigne, Edition l'Harmattan, 2000 http://www.eurisles.com/Textes/statut_iles/SARDAIGNEFR.htm Formulation of a Nutrition Policy Report of the First Conference on Nutrition in Malta. WHO Regional Office for Europe, 1986 in Department of health. Food and health in Malta-A situation analysis and proposals for action, 1993.

H. Frendo, Maltese colonial identity : Latin Mediterranean or British empire ? in The British colonial experience 1800-1964. The impact on Maltese society, 1988.

P. L. Gabert, évolution démographique des îles de Sicile et de Sardaigne et les problèmes économiques de l'Italie. Iles de Méditerranée Actes de la table ronde du groupement d'intérêt scientifique sciences humaines sur l'aire méditerranéenne ?Cahier n°4. Aix-en-Provence Octobre, 1980.

G. Flavigny and B. , Les Chevaliers de Malte: des hommes de fer et de foi, 1998.

M. Gerber, S. Siari, A. Michaud, and J. Scali, Alimentation méditerranéenne et santé. MEDHEA, les résultats de l'Hérault, Actualités en Diététique, vol.35, pp.1391-1396, 1999.

M. Gerber, Bénéfice santé du modèle de consommation méditerranéen. in Alimentation Méditerranéenne et Santé, Actualités et perspectives, 2000.

M. Gerber and D. E. Corpet, Alimentation Méditerranéenne et Santé. II. cancers. Nutrition et épidémiologie, pp.143-54, 1997.

M. Gerber and M. Padilla, Consommer méditerranéen : une action préventive au cancer, 1998.

M. J. Gibney, Nutrition, physical activity and health status in Europe: an overview, Public Health Nutrition, vol.19, issue.3a, pp.329-333, 1999.
DOI : 10.1017/S0007114599001762

J. Goody, Cuisines, cuisine et classes, 1984.

P. Gourou, Le peuplement humain: habitants et acteurs in Pinchemel . et Pinchemel G. La face de la Terre. Eléments de géographie, 1997.

P. L. Graff and . Valette, une ville nouvelle du XVI e siècle et son évolution jusqu'à nos jours. Le carrefour maltais, 1995.
DOI : 10.3406/remmm.1994.1641

URL : http://doi.org/10.3406/remmm.1994.1641

C. M. In-counihan, Bread as World: Food Habits and Social Relations in Modernizing Sardinia, Anthropological Quarterly, vol.57, issue.2, 1945.
DOI : 10.2307/3317579

C. Grignon and C. Et-grignon, Styles d'alimentation et goûts populaires Revue française de sociologie, pp.531-569, 1980.

A. Guigoni, La cucina della memoria : sapori dell'isole di Sardegna, 1999.

J. D. Hache, Quel Statut pour les îles d'Europe ? Edition l'Harmattan, 2000.

T. Hägerstrand, The propagation of innovation waves Lund studies in geography. Gleerup 1952 in Bailly A. Les concepts de la géographie humaine, 1984.

E. Helsing, Nutrition policies in Europe, Food Policy, vol.16, issue.5, pp.371-382, 1991.
DOI : 10.1016/0306-9192(91)90034-H

M. O. Henriet, Posséder l'espace en groupe : la communauté villageoise gozitaine et son territoire in Pratiques et représentations de l

. Paris, Editions du Centre National de la Recherche Scientifique, 1976.

N. Herpin and D. Et-verger, Modes de vie et consommation en France de, INSEE, 1980.

C. Hill, F. Doyon, and H. Sancho-garnier, Epidémiologie des cancers, 1997.

M. Holdswoth, M. Gerber, and C. Haslam, A comparison of dietary behaviour in Central England and a French Mediterranean region, European Journal of Clinical Nutrition, vol.54, issue.7, pp.530-539, 2000.
DOI : 10.1038/sj.ejcn.1601048

A. Hubert, Alimentation et santé : la science et l'imaginaire. Cahiers de Nutrition et de Diététique, pp.353-356, 2000.

A. Hubert, Cuisine et politique Le plat national existe-t-il ? Revue des sciences sociales, pp.8-11, 2000.

A. Hubert, Evolution of food consumption and life styles in France in the past 50 years

A. L. Hubert, anthropologie nutritionnelle : aspects socio-culturels de l'alimentation. Cahiers santé, pp.165-173, 1991.

J. Inguanez, The impact of tourism in Malta : cultural rupture or continuity ? in Maltese society; A sociological enquiry, 2000.

I. Stili-di-vita-a-condizioni-di-saluti, Indagini multiscopo sulle famiglie, 1993.

J. D. Le-tourisme-À-malte, Fiche de synthèse. Missions économiques Ambassade de France à Malte, 2003.

J. M. Kearney, K. F. Hulshof, and M. J. Gibney, Eating patterns ? Temporal distribution, converging and diverging foods, meals eaten inside and outside of the home ? implication for developing FBDG. Public Health Nutrition, pp.693-698, 2001.

A. Keys, F. Fidanza, and U. Scardi, STUDIES ON SERUM CHOLESTEROL AND OTHER CHARACTERISTICS OF CLINICALLY HEALTHY MEN IN NAPLES, Archives of Internal Medicine, vol.93, issue.3, pp.328-332, 1954.
DOI : 10.1001/archinte.1954.00240270014002

A. Keys, F. Lorenzo, R. Minon, and V. L. , Studies on the diet, body fatness and serum cholesterol in Madrid, Spain. Metabolism, pp.195-198, 19543.

A. Keys, Mediterranean diet and public health: personal reflections, Am J Clin Nutr, pp.61-1321, 1995.

S. Kim, S. Moon, and B. Popkin, The nutrition transition in South Korea, American Journal of Clinical Nutrition, pp.71-115, 2000.

E. Kolodny, La population des îles de la Grèce, 1974.

D. Kromhout, Food Consumption Patterns in the Seven Countries Study, Annals of Medicine, vol.23, issue.1, pp.237-245, 1989.
DOI : 10.3109/07853898909149942

L. H. Kushi, E. Lenart, and W. Willet, Health implications of Mediterranean diet in light of contemporary knowledge. 1. Plant foods and dairy products, Am J Clin Nutr, pp.61-1407, 1995.

L. H. Kushi, E. Lenart, and W. Willet, Health implications of Mediterranean diet in light of contemporary knowledge. 2. Meat, wine, fats and oils, Am J Clin Nutr, pp.61-1416, 1995.

M. Labonne, Techniques agroalimentaires et modèles de consommation en Méditerranée. Culture technique, pp.26-31, 1989.

G. Lasserre, Conférence d'ouverture du colloque: Le géographe et les îles in Iles tropicales : insularité, 'insularisme'. Actes du colloque organisé à Bordeaux-Talence, 19878.

L. Goff and J. , Préface in La cuisine italienne. Capatti A. et Montanari M

L. Lannou and M. , Pâtres et paysans de la Sardaigne, 1941.

L. Menestrel and S. La-voie-des-cadiens, Tourisme et identité en Louisiane, 1999.

L. Lebart, A. Morineau, and M. Prion, Statistique exploratoire multidimensionnelle, 2000.

A. Ledda, Le lait de brebis en Sardaigne et en Italie du Sud. Options Méditerranéennes, 1990.

A. Leone and . M. Et-zaccagnini, Evolution de l'élevage des moutons dans la montagne sarde Bulletin de la Société languedocienne de géographie, pp.3-4, 1987.

D. Lestang and S. Vuillemenot, Alimentation méditerranéenne. Guide pratique à l'usage des industriels, 2003.

C. L. Lévi-strauss, origine des manières de table, in Corbeau J.P. et Poulain J.P, 1968.

M. Libre-service-actualité-aymard, C. Grignon, and F. Sabban, Le temps de manger. Alimentation, emploi du temps et rythmes sociaux, de la Maison des sciences de l'homme : Institut National de la Recherche Agronomique, 1985.

D. G. Lockhart, We promise you a warm welcome' : tourism in Malta since the 1960s, Geojournal, issue.2, pp.41-145, 1997.

L. Puddu and G. , Le développement touristique de l'île de Sardaigne. Les cahiers du tourisme, 1968.

R. Longhurst, Food and Nutrition Policy in Malta Report of a mission to the Ministry of Health and Environment. Malta. Food Policy and Nutrition Division, FAO, Rome 1986 in Department of health. Food and Health in Malta-A situation analysis and proposals for action

J. Loughlin and . Le-développement-des-Îles-de-la-méditerranée, Revue d'économie régionale et urbaine, 1992.

J. P. Lozato-giotart, Îles et tourisme: d'Ulysse à Amadeus in Moriniaux V

B. Maire, S. Lioret, A. Gartner, and F. Delpeuch, Transition nutritionnelle et maladies chroniques non transmissibles liées à l'alimentation dans les pays en développement. Cahiers d'études et de recherches francophones / Santé, pp.45-55, 2002.

L. Malassis and M. Padilla, Modèles de consommation alimentaire : essai de typologie. Etude et Documents n°13, 1978.

V. Mallia-milanes, The British Colonial Experience 1800-1964. The impact on Maltese society, 1988.

A. Manach, Le secteur de l'élevage et des produits animaux à Malte. Fiche de synthèse. Missions économiques Ambassade de France à Malte, pp.2002-2003

A. Manach, Le secteur des vins à Malte

A. Manach, Le secteur de la pêche et de l'aquaculture à Malte. Fiche de synthèse. Missions économiques Ambassade de France à Malte, 2002.

F. Manaï, Representation of national and regional identities in Italian contemporary fiction

C. Marenco, A table in Bessis S. Mille et une bouches : cuisines et identités culturelles, 1995.

A. Mariani-costantini, Natural and cultural influences on the evolution of the human diet: background of the multifactorial processes that shaped the eating habits of western societies, Nutrition, vol.16, issue.7-8, pp.483-486, 2000.
DOI : 10.1016/S0899-9007(00)00296-3

M. G. Marmot, S. L. Syme, A. Kagan, K. Hiroo, and G. Rhoads, EPIDEMIOLOGIC STUDIES OF CORONARY HEART DISEASE AND STROKE IN JAPANESE MEN LIVING IN JAPAN, HAWAII AND CALIFORNIA: PREVALENCE OF CORONARY AND HYPERTENSIVE HEART DISEASE AND ASSOCIATED RISK FACTORS1, American Journal of Epidemiology, vol.102, issue.6, pp.514-539, 1975.
DOI : 10.1093/oxfordjournals.aje.a112189

B. M. Popkin, The nutrition transition and its health implications in lower-income countries. Public Health Nutrition, pp.5-21, 1998.

I. Mazzini, J. L-'alimentation-et-la-médecine-dans-le-monde-antique-in-flandrin, and M. Montanari, Histoire de l'alimentation, 1996.

Q. Mcnemar, Note on the sampling error of the difference between correlated proportions or percentages, Psychometrika, vol.12, issue.2, pp.153-157, 1947.
DOI : 10.1007/BF02295996

F. X. Medina, Mediterranean food : the return of tradition in Rivista di Antropologia (Roma) 1998, pp.343-51

A. Meli, S. Busuttil, F. Lerin, and L. Mizzi, Overview of agricultural land use in Malta, Malta: Food, Agriculture, Fisheries and the Environment. Options Méditerranéennes. Séries B: Montpellier: CIHEAM-IAMM, pp.71-74, 1993.

A. Merler and . La-vie-culturelle-en-sardaigne, Les îles européennes : identité culturelle. Colloque sur le développement économique et l'identité culturelle des îles européennes, p.3, 1989.

W. Mertens, Population et développement : contributions sociologiques dans un cadre interdisciplinaire in Gérad H et Piché V. La sociologie des populations. Montréal : Les Presses de l, pp.497-516, 1995.

J. M. Miossec, Bulletin de la société languedocienne de géographie, pp.43-95, 1980.

J. M. Miossec, Transition démographique et migration à Malte. Cahiers de la Méditerranée, pp.39-40, 1989.
DOI : 10.3406/camed.1989.1010

J. Miossec, Malte en transition: démographie, économie et gestion de l'espace in Le carrefour maltais, 1995.

J. M. Miossec, Méditerranée et insularité dans Le monde méditerranéen : thèmes et problèmes géographiques, Editions Sedes, 2001.

J. Miossec, Les îles in Bethemont J. Le monde méditerranéen, Thèmes et problèmes géographiques. Sedes, pp.2001-2003

J. P. Mitchell, A Moment with Christ: The Importance of Feelings in the Analysis of Belief, The Journal of the Royal Anthropological Institute, vol.3, issue.1, pp.79-94, 1997.
DOI : 10.2307/3034366

J. P. Mitchell, The nostalgic construction of community: Memory and social identity in Urban Malta, Ethnos, vol.107, issue.1, pp.81-101, 1998.
DOI : 10.1080/00141844.1998.9981565

L. Mizzi, Food consumption patterns and food policy in Malta. Medit, pp.28-32, 1994.

L. Mizzi, Food and nutrition policy in Malta, Food Policy, vol.20, issue.6, pp.475-486, 1995.
DOI : 10.1016/0306-9192(95)00041-0

M. Economico, 34-66 in Counihan C. Food, culture and political economy: an investigation of changing lifestyles in the Sardinian town of Bosa, Thèse de Philosophie: Massachusetts, p.359, 1978.

S. Muntoni, L. Stabilini, M. Stabilini, and S. Muntoni, Results of a five-year community-based programme for cardiovascular disease prevention: the ATS-Sardegna Campaign, European Journal of Epidemiology, vol.15, issue.1, pp.29-34, 1999.
DOI : 10.1023/A:1007508227959

A. C. Munoz, T. De-haro-gimenez, and A. T. Moreno, Modifications dans la structure alimentaire des pays méditerranéens. Options Méditerranéennes, Série A. n°26, pp.75-90, 1995.

A. Murcott, Introducing an anthropological approach to familiar food practices in Chapman M and Macbeth H. Food for humanity, 1990.

C. Murgia, Le régionalisme " politique " de la Sardaigne. Peuples méditerranéens, pp.95-100, 1980.

M. Nestle, Mediterranean diets: historical and research overview, Am J Clin Nutr, pp.61-1313, 1995.

D. Neumark-sztainer, P. J. Hannan, M. Story, J. Croll, and C. Perry, Family meal patterns: Associations with sociodemographic characteristics and improved dietary intake among adolescents, Journal of the American Dietetic Association, vol.103, issue.3, pp.317-339, 2003.
DOI : 10.1053/jada.2003.50048

O. Repetto, G. Ferrante, and C. L. , alimentazione a Cagliari nel'400 in "Medioevo: saggi e rassegne, Pisa, issue.14, pp.9-79, 1989.

O. Mondiale-de and L. Santé, Régime alimentaire, nutrition et prévention des maladies chroniques, 1990.

O. Mondiale-de and L. Santé, Les incidences de la situation alimentaire et nutritionnelle sur la santé publique. Comité Régional de L'Europe, pp.11-14, 2000.

O. Industriale and D. Sardegna, Annuario Statistico della Sardegna, 2003.

A. Paba, Il settore industriale dal dopoguerra ad oggi in Atlante Economico della Sardegna, 1990.

A. Pace, Cultural heritage values as expressions of identity: the Maltese context in The Maltese islands on the move: a mosaic of contributions marking Malta's entry into the 21 st century, 2000.

M. Pacebonello, Fiche signalétique de Malte

R. Paci, crescita economica e sistemi produttivi locali in Sardegna, 1997.

R. L. Paci, evoluzione del sistema economico della sardegna negli anni novanta. Contributi di ricerca, 1999.

R. Paci, Convergenza e divergenza tra le regioni europee. Implicazioni per lo sviluppo economico in Sardegna, 2000.

M. L. Padilla, alimentation méditerranéenne: une nouvelle référence internationale ? Cahier de Nutrition et Diététique, pp.204-212, 1996.

M. Padilla, Evolution of Mediterranean diet: facts, causes, effects. Cost Action 916, 2000.

H. Pagézy, D. Bley, and S. Moutanabbi, Approche anthropologique de l'alimentation en situation de migration, Prévenir, pp.26113-119, 1994.

J. C. Paoli, Les mutations des territoires pastoraux m??diterran??ens : la s??dentarisation des exploitations ovines en Sardaigne, Espace g??ographique, vol.29, issue.4, pp.341-348, 2000.
DOI : 10.3406/spgeo.2000.2039

A. Papadaki and S. J. , The impact on eating habits of temporary translocation from a Mediterranean to a Northern European environment, European Journal of Clinical Nutrition, vol.56, issue.5, pp.455-461, 2002.
DOI : 10.1038/sj.ejcn.1601337

G. Peretti and . Rapporti-tra-alimentazione-e-caratteri-antropometrici, Studio statistico-biometrico in Sardegna Quaderni della Nutrizione-2) in Carbini L. Evoluzione del comportamento alimentare dei sardi dal secondo dopoguerra ad oggi. L'Uomo in Sardegna, pp.153-173, 1943.

F. Péron, Des îles et des hommes. L'insularité aujourd'hui. Rennes, Editions de la cité, 1993.

H. Picheral, Géographie de la transition épidémiologique Annales de géographie, pp.129-153, 1989.

H. Picheral, Le lieu, l'espace et la santé. Espace, populations, sociétés, pp.1-19, 1995.

H. Picheral, La transition sanitaire dans le monde Bulletin de l'association des géographes français, pp.75-85, 1996.

H. Picheral, Espace et qualité de vie Une géographie du bien-être. Prévenir, pp.27-32, 1997.

H. Picheral, Itinéraires croisés des modes alimentaires : du Nord au sud et du Sud au Nord de l'Europe. Nourritures, saveurs, goûts, Modes. Actes du colloque 26-27 mars 1999

H. Picheral, Dictionnaire raisonné de géographie de la santé, 2001.

P. Pinchemel, G. Pinchemel, and . La-face-de-la-terre, Eléments de géographie, 1997.

J. R. Pitte and . Gastronomie-française, Histoire et géographie d'une passion, Claval P. La géographie culturelle, 1991.

P. Bleu, Espaces et territoires. Habitat et systèmes urbains. Taux d'urbanisation, 2000.

M. Pluvinage, . Histoire, J. Histoires-de-l-'alimentation-in-gauter, and C. Wisner-bourgeois, Vivres pour vivre. L'alimentation en question, p.175, 2002.

J. Poirier and S. Clapier-valladon, Essai sur une problématique de la mythologie et de la psychologie insulaires in Iles tropicales : insularité, 'insularisme'. Actes du colloque organisé à Bordeaux-Talence, 19878.

B. M. Popkin, The Nutrition Transition in Low-Income Countries: An Emerging Crisis, Nutrition Reviews, vol.52, issue.9, pp.285-298
DOI : 10.1111/j.1753-4887.1994.tb01460.x

B. M. Popkin, The nutrition transition and its health implications in lower-income countries. Public health Nutrition, pp.5-21, 1998.

B. M. Popkin, An overview on the nutrition transition and its health implications : the Bellagio meeting. Public Health Nutrition, pp.93-103, 2002.

J. P. Poulain, Anthroposociologie de la cuisine et des manières de table, thèse pour le doctorat de sociologie fondamentale, Université de Paris-VII, éditée par l'atelier de reproduction des thèses, pp.1985-1986

J. P. Poulain, Mutations et modes alimentaires in Paillat M. (sous la direction de) Le mangeur et l'animal. Mutations de l'élevage et de la consommation, 1997.

J. P. Poulain, Manger aujourd'hui : Attitudes, normes et pratiques, 2002.

J. P. Poulain, Sociologies de l'alimentation, 2002.

J. P. Poulain, L'espace social alimentaire, un concept pour comprendre les modèles alimentaires. La lettre scientifique de l'institut français pour la nutrition, pp.7-20, 200389.

Y. Preiswerk, Signification et sens du manger : quelle table pour quels échanges ? Les cahiers médico-sociaux, in Corbeau J.P. Rituels alimentaires et mutations sociales. Cahiers internationaux de sociologie, pp.3-4203, 1986.

C. Price, T. Malta, and . Maltese, A study in nineteenth century migration, 1989.

C. Raffestin, La diffusion dans Bailly A. Les concepts de la géographie humaine, 1984.

R. Autonoma and D. Sardegna, Strategia per lo sviluppo della società dell'informazione in Sardegna, 2002.

J. F. Revel, Présentation in Brillat-Savarin. Physiologie du goût, 1982.

P. Reyss, Le grand guide de la Sardaigne, 1992.

P. Reyss and H. Charles, Le grand guide de Malte, Editions Gallimard, 1996.

J. L. Richard, Les facteurs de risque coronarien Le paradoxe français Arch Mal Coeur, N° spécial avril, pp.17-21, 1987.

C. Rivière, Les rituels du manger in Pratiques alimentaires et santé, Prévenir, pp.7-30, 1994.

G. Rolland, Le marché des produits laitiers à Malte

G. Rolland, Le marché des produits carnés à Malte

G. Rolland, Le marché des fruits et légumes à Malte. Fiche de synthèse. Missions économiques Ambassade de France à Malte, 2002.

E. Rozin, Saveurs pour tous in Bessis S. Mille et une bouches : cuisines et identités culturelles, 1995.

G. Salem, Géographie de la santé, santé de la géographie. Espace, populations, sociétés. 1995- 1, pp.25-30

C. Savona-ventura, Control of childbirth practices in Malta during the last Millenium in The Maltese islands on the move: a mosaic of contributions marking Malta's entry into the 21 st century, 2000.

J. Scali, A. Richard, and G. Gerber, Diet profiles in a population sample from Mediterranean southern France, Public Health Nutrition, vol.50, issue.02, pp.173-182, 2000.
DOI : 10.1111/j.1365-277X.1995.tb00303.x

J. A. Schembri, The changing geography of population and settlement in The Maltese islands on the move: a mosaic of contributions marking Malta's entry into the 21 st century, 2000.

J. Schmidt and O. Et-kalisch, Je vous écris de Malte, ARTE Reportage. ARTE GEIE, 2003.

P. Scholliers, Le temps consacré à l'alimentation par les familles ouvrières en Europe aux XIX e et XX e siècles in Aymard M. Grignon C, Sabban F. Le temps de manger. Alimentation, emploi du temps et rythmes sociaux, de la Maison des sciences de l'homme : Institut National de la Recherche Agronomique, 1993.

H. Seddall and . Malta, Past and present, 296 in Cassar C. Everyday life in Malta in the nineteenth and twentieth centuries in The British colonial experience 1800-1964. The impact on Maltese society, 1988.

P. Sorcinelli, J. La-santé-in-flandrin, and M. Montanari, Histoire de l'alimentation, 1996.

M. Sorre, La géographie de l'alimentation. Annales de géographie, pp.184-199, 1952.

M. Sorre, Les fondements de la géographie humaine, 1943.

I. Spilanis and . Tourisme, Le cas des îles de la mer Egée Cahier de L'IDIM 1991-1992 http://www.eurisles.com/Textes/IDIM/1991-92/SPILANIS_FR.htm Statistical Report on the Sickness, Mortality and Invaliding Among the Troops in the United kingdom, The Mediterranean and the British America. London, 1839, p29a. in Department of health. Food and health in Malta-A situation analysis and proposals for action, 1993.

A. Stuart, A TEST FOR HOMOGENEITY OF THE MARGINAL DISTRIBUTIONS IN A TWO-WAY CLASSIFICATION, Biometrika, vol.42, issue.3-4, pp.412-416, 1955.
DOI : 10.1093/biomet/42.3-4.412

R. G. Sultana and G. Baldacchino, Maltese society. A sociological inquiry, 1994.

B. L. Sylvander, alimentation service : résultats d'enquêtes, ? Economie et sociologie rurales in Fischler C. L'homnivore, 1988.

P. L. Vague, alimentation méditerranéenne: le concept. Actualités en diététique, pp.1356-1358, 1999.

M. Valagao, Vers un nouveau modèle de consommation alimentaire : l'avenir du passé in Padilla M. Et Oberti B. Alimentation et nourritures autour de la méditerranée, Editions Karthala, 2000.

P. Vidal-de-la-blache, Principes de géographie humaine Une géographie revisitée: la géographie de l'alimentation in Pitte J.R. Géographie historique et culturelle de l'Europe, Thouvenot C, 1922.

C. Villain-gandossi, M??dianit?? de l'archipel Maltais, pass?? et pr??sent. Introduction, Revue du monde musulman et de la M??diterran??e, vol.71, issue.1
DOI : 10.3406/remmm.1994.1631

A. Weingrod, Industrial involution in Sardinia. Sociologia Ruralis, pp.246-266, 1979.

W. Willet, F. Sacks, A. Trichopoulou, G. Drescher, A. Ferro-luzzi et al., Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating, Am J Clin Nutr, pp.61-1402, 1995.

E. D. Zammit, Aspects of British colonial policies and Maltese patterns of behaviour in The British colonial experience 1800-1964. The impact on Maltese society, ANNEXES Annexe, vol.1, 1988.

C. De-l-'indice and . De, indice de PIB est calculé sur la base du PIB par habitant corrigé (en PPA) Le revenu est pris en compte dans l'IDH afin de rendre compte de tous les aspects du développement humain qui ne sont pas représentés par la longévité, la santé et l'instruction. Son montant est corrigé parce qu'un revenu illimité n'est pas nécessaire pour atteindre un niveau de développement humain acceptable. Le calcul s'effectue donc à partir d'un logarithme du revenu, p.736

P. Indice-de, log(8230)-log (100))/(log, p.0

I. Les-sociétés-sarde-et-maltaise-face-au-développement-récent and .. , 46 II.1 L'émigration ou la solution miracle des sociétés méditerranéennes, p.47

.. Jusqu-'au-début-du-xx-e-siècle-la-frugalité-est-commune-aux-deux-sociétés-insulaires, 120 II.2 L'après Seconde Guerre mondiale : conditions de vie et alimentation évoluent en parallèle, .129 III L'évolution des sociétés sarde et maltaise dans la transition nutritionnelle, p.131